torsdag 1 januari 2009

Nyårsmenyn

Varsågod, Ellinor!!

Förrätt: Svampcrostini

Varmrätt: Krispig, kryddig kycklingfile med nudelsallad

Efterrätt: Kaffecheesecake

Till för- och varmrätt serverade vi samma vin, en sydafrikansk chardonnay som heter Fleur du Cap. Varunummer 2015 hos Gröna Skylten. T o m en vinanalfabet som jag kunde känna att det funkade fantastiskt bra ihop. Vi har VÄRLDENS bästa kille på vårt systembolag här, Det är inte "-Aha, kyckling och nudelsallad..." utan "-Kryddning? Sås? Kall eller varm nudelsallad? " och så funderar han verkligen. Han är definitivt värd en tummen upp!!

Till 6-8 personer:

Svampcrostini:

Finhacka 300 g hackad blandad svamp. Stek tillsammans med två finhackade schalottenlökar i lite smör tills svampen får en lite fast konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Tag ut rundlar ur bröd av valfri modell, vi hade vanligt roast'n toast, och rosta dessa.

Bred på ett tunt lager kesella och toppa med rikligt med svamp.


Nudelsallad:

1 pkt nudlar

1 mango

1 lime

1 knippe vårlök

böngroddar

1 liten rödlök

sesamolja

chili

salt


Tärna mangon fint. Strimla vårlök och rödlök i riktigt tunna strimlor.
Tillred ett paket nudlar enligt anvisningarna på paketet. Det är valfritt om man serverar nudlarna kalla eller varma. Blanda samman med mango, löksorterna och böngroddar.
Smaksätt med sesamolja, chili och salt.

Inbakad sesamkyckling med limesås:

1 kg kycklingfilé (av lår eller bröst)

Marinad:

2 msk olja

1 msk japansk soja

1 msk riven ingefära

1 pressad vitlöksklyfta

1 krm sambal oelek

16 ark vårrulledeg (eller 4 plattor fryst smördeg utkavalde till ca 15 x 15 cm)

1 msk olja

2 msk sesamfrö till servering

Dela bröstfiléerna i halvor på längden (lårfilé behöver inte delas). Blanda ihop marinaden och lägg i kycklingen. Låt den marinera i minst 4 timmar.

Bryn kycklingen i olja i en het stekpanna. Salta. Låt den kallna.

Lägg kycklingen på degen och vik ihop till paket. Använd smält smör för att "limma" ihop knytena. Lägg dem med skarven nedåt på en ugnsplåt. Jobba ihop knytena hyfsat snabbt eftersom vårrulledegen torkar med blixtens hastighet. Så här långt kan knytena förberedas. Om de inte ska gräddas omedelbart bör man nog lägga en lätt fuktad handduk över knytena.

Vid servering: Sätt ugnen på 225 grader. Pensla kycklingpaketen med olja och strö över sesamfrö. Stek mitt i ugnen ca 10 -15 min.

Sås:

4 dl creme fraiche (gärna hälften lätt creme fraiche för en "rinnigare" sås)

rivet skal och pressad saft av en lime

½ tsk salt

1 pressad vitlöksklyfta

½ tsk sambal oelek

Blanda ihop ingredienserna till såsen och ställ kallt.

Kaffecheesecake:

Botten:
250 g digestivekex
100 g smör
Smält smör och blanda med krossade digestivekex. Tryck ut blandningen i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda 5-10 min i 180 grader.


Fyllning:
450 g philadelohiaost
1 ½ dl strösocker
1½ dl starkt kaffe
2 ägg
Blanda samman allt väl och häll över digestivebotten. Grädda ca 25 min, 180 grader, tills den stannat. Men liiite vinglig ska den vara när den är klar, vänta INTE tills den är stenhård :-))


Topping:
3 dl creme fraiche
3 msk strösöcker
1½ msk kakao
Blanda samman och häll över kakan. Grädda ytterligare ca 5 min, 180 grader.


OBS! Kakan är jättemäktig! Receptet ovan räcker gott & väl till 8-10 personer. Blir det över kan man frysa in den i bitar. När man sen blir sötsugen nån annan dag är det helt perfekt att ta fram en bit medan kaffet kokar ~ under tiden hinner biten tina alldeles lagom mycket....

1 kommentar:

Anonym sa...

Wow, va gott!!! Jag måste bara prova allt en dag!!!